Waterschap Vallei en Veluwe wil in 2050 volledig circulair zijn. Dat betekent een omwenteling in de manier waarop we omgaan met grondstoffen, samenwerkingen
en onze leefomgeving.
Het waterschap speelt een rol in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Daarom zijn wij voorloper in de circulaire economie: om het klimaatprobleem het hoofd te bieden, om schade aan natuur en milieu te verminderen en de regionale economie te versterken. Alles volgens het principe van voorkomen-verminderen-hergebruiken.
Dat vraagt een grote inspanning van inwoners, overheden, ondernemers en onderwijsinstellingen. Want alle producten en diensten moeten zó slim worden ontwerpen dat herbruikbaarheid, kwaliteit en levensduur voor een lange periode is gegarandeerd. Dat wil zeggen dat de waarde van producten en diensten behouden blijft en in een gebruikskringloop blijven. Het liefst een zo klein mogelijke kringloop, zodat zo min mogelijk wordt gesleept met stoffen en spullen. Door regionaal samen te werken kunnen we samen met onze maatschappelijke partners die kringlopen sluiten en het gebruik van nieuwe grondstoffen, verspilling en afval tot een noodzakelijk minimum beperken. Als waterschap passen we dit toe bij de inkoop, het ontwerp, realisatie en beheer van onze eigendommen en installaties. Door installaties modulair te bouwen kan het gebruik van grondstoffen verminderen en de levensduur worden verlengd.