De energietransitie is een enorme uitdaging, maar de verduurzaming van energieproductie en -gebruik biedt ook ruimte voor samenwerkingsverbanden en creatieve oplossingen.
Verduurzamen energiegebruik
Klimaatverandering is een belangrijke aanleiding voor de energietransitie van fossiele bronnen naar duurzame, schone bronnen. CO2-reductie staat centraal. Om de nationale klimaatambities te halen, moet Nederland de transitie versnellen. Nu nog wordt slechts 7,2 procent van ons nationale energiegebruik duurzaam opgewekt. Duurzaam energiegebruik is noodzakelijk voor een CO2-arme samenleving in 2050. Een combinatie van besparen, slimme ‘verdichting en stapeling’ bij nieuwbouw en opwekken van hernieuwbare energie is hiervoor nodig. Dit verdient niet alleen aandacht in de op te stellen regionale energiestrategieën (RES’en), maar ook in omgevingsvisies.
Energieneutraal
Waterschap Vallei en Veluwe wil graag bijdragen aan verduurzaming van de energieproductie- en gebruik in het eigen werkgebied. We willen in 2025 energieneutraal zijn, maar naar verwachting zijn we dit al in 2019 en zien we kansen om meer te doen. We dagen onze partners uit samen met ons na te denken over de manier waarop we elkaar in de energieketen kunnen helpen. Is het bijvoorbeeld mogelijk om voor de warmtevoorziening in bepaalde dorpen of stadsdelen over te stappen op warmte uit riool- of openwater?
Duurzaam opwekken
Bij verduurzaming van energie is een goede koppeling van vraag en aanbod essentieel. Dit vraagt om samenwerking tussen waterschap, gemeenten, inwoners, bedrijven en netbeheerders. En omdat het duurzaam opwekken van energie ook ruimte vraagt, moeten we samen bekijken op welke manier dit zo goed mogelijk kan worden ingepast. Waterschap Vallei en Veluwe plaatst onder meer zonnepanelen op eigen gebouwen en terreinen en geeft anderen de mogelijkheid op arealen ook iets te doen. We staan open voor (nieuwe) samenwerkingen, die leiden tot creatieve oplossingen in de energieketen.
Energiefabrieken
Waterschap Vallei en Veluwe wil rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi) inzetten als hubs voor waterstof, grondstoffen en duurzame energie. Er wordt op diverse plaatsen al energie gewonnen uit rioolwater, maar er is meer mogelijk. Ook het winnen van energie uit oppervlaktewater verdient serieuze aandacht om verder te ontwikkelen. Met warmte uit de diepe bodem (geothermie) zijn we vooralsnog voorzichtig, aangezien onvoldoende duidelijk is of boringen kunnen leiden tot grondwatervervuiling. Maar energie is een actueel onderwerp waar de ontwikkelingen snel gaan en mogelijk worden ook nieuwe energiebronnen zoals waterstof praktisch inzetbaar.